Είμαστε οι μαθητές της Γ΄ τάξης (2015 - 2016) του Δ.Σ. Σερίφου και σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιό μας!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Φυτεύοντας ...σποράκια!

Σκέψου τι πράματα γλυκά
κοιμούνται κάτωθε απ'το χιόνι.
Κοιμάται ο σπόρος, μυστικά,
καθώς το φύτρο του φυτρώνει.
Τέλλος Άγρας (Βιβλίο Γλώσσας Γ' Δημοτικού)
 
Με αφορμή το "σποράκι", που αναφέρεται στο ποίημα, του μαθήματος της Γλώσσας, ξεκίνησε μια συζήτηση γύρω από τα φυτά η οποία συνεχίστηκε στο μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος.  Αρχικά, αναφερθήκαμε στα μέρη του φυτού. Για να γίνουν κατανοητά, παίξαμε το παιχνίδι "Ενώνω τα μέρη του φυτού"!
Οι μαθητές ζωγράφισαν δικά τους φυτά στα οποία ήταν ευδιάκριτα :η ρίζα, ο βλαστός και τα φύλλα. Στη συνέχεια έκοψαν τις ζωγραφιές τους, ώστε να κοπούν τα 3 μέρη του φυτού. Χωρισμένοι σε ομάδες, ανακάτεψαν τα κομμάτια και προσπάθησαν να τα συναρμολογήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Νικήτρια ήταν η πιο γρήγορη ομάδα!!!

 

Με ένα παιχνίδι ρόλων, οι μαθητές συσχέτισαν τη λειτουργία του κάθε μέρους του φυτού με αντικείμενα και δραστηριότητες των ανθρώπων(π.χ. ρίζα --> τσιμέντο, βλαστός--> ασανσέρ, φύλλο --> μάγειρας).
Αφού διακρίναμε τα μέρη των φυτών, περάσαμε στις ανάγκες τους. Καταλήξαμε ότι τα φυτά χρειάζονται: φως, νερό, αέρα, χώμα και φροντίδα.

Αποφασίσαμε όλα αυτά να τα δούμε στην πράξη κι έτσι φυτέψαμε δικά μας σποράκια (άνηθο, μαϊντανό και μαρούλι!).
 
 
Τα σποράκια μας έχουν μπει στο χώμα, βρίσκονται σε φωτεινό σημείο της τάξης και κάθε μέρα ο επιμελητής τα ποτίζει και τα φροντίζει κατάλληλα.
 
 
Τις επόμενες μέρες ακολούθησε φύτεμα κρεμμυδιών σε χώρο της αυλής του σχολείου μας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου